00:28
Апельсин гіркий — Citrus auratium L.
Назва українська - апельсин гіркий.
Вічнозелене, фруктове, субтропічне дерево, заввишки до 5 м. Вирощується на спеціальних плантаціях. Плоди, квіти і листя є джерелом для здобуття леткого масла.

Речовини, що діють. У парфюмерії відоме летке масло петиграин, яке отримують з листя апельсина гіркого. Нероліновоє масло отримують методом надушування з кольорів апельсина. З шкірки стиглих плодів отримують інших типів масел. У всіх маслах міститься лимолен і інші органічні сполуки.

Надає загальнозміцнююче, противоатероматозну дію.

Вживання в косметиці. До складу багатьох духів, одеколонів як одна з основних частин входять масла, що отримуються з апельсина гіркого. Сік апельсина можна додавати в креми, живильні маски, лосьйони.

Вживання у фитотерапевтической практиці. Апельсин гіркий широко використовується в харчовій промисловості для ароматизації джемів, мармеладу, лікеро-горілчаних виробів.

Плоди апельсина солодкого (Citrus sinensis Risso) застосовують для лікування гіповітамінозу, гастритах із зниженою кислотністю, ентеритах, коліті, для прискореного виділення радіонуклідів з організму.
Плоды апельсина сладкого (Citrus sinensis Risso) применяют для лечения гиповитаминозов, гастритах с пониженной кислотностью, энтеритах, колитах, для ускоренного выделения радионуклидов из организма.

Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 1407 | Додав: krasota | Теги: Апельсин горький | Рейтинг: 0.0/0