Загальні відомості про обміні та ендокринні захворюваня і їх лікування
ОЖИРІННЯ
Етіологія і патогенез. Ожиріння - патологічний стан, що має соціальне значення, тому що воно охоплює значну частину населення в ряді країн (близько 10-30%). Ожиріння може ускладнитися серцево-судинними захворюваннями, хворобами дихальної системи, цукровим діабетом, жовчнокам'яної хвороби, стеатоз печінки та іншими хворобами, які можуть призвести до скорочення життя.
У загальних лініях ожиріння можна визначити як відкладення жиру в надлишку. Підвищується частка жирів у порівнянні з іншими складовими організму і збільшується маса тіла. Вага залежить від ряду чинників - статі, віку, росту і т. д. Нормальну масу тіла можна обчислити приблизно, відібравши від зростання (в сантиметрах) число 100. Для визначення "ідеальної" маси тіла є спеціальні таблиці для осіб обох статей, різного віку, зросту і статури. Якщо маса тіла перевищить більш ніж на 10% "ідеальну вагу", можна говорити про ожиріння першого ступеня. Друга ступінь ожиріння - кваліфікуються, коли маса тіла перевищує на 30-40% "ідеальну масу тіла", а III ступінь - перевищує її на 50-100%. При більш точну оцінку хворих необхідно мати на увазі вид і ступінь розвитку кістково-м'язової системи , як і мінімальні зміни, що наступають з віком.
Масу тіла визначають по відношенню між кількістю прийнятих продуктів харчування і енергетичними витратами організму. Накопичення жирів в надлишку пов'язано з позитивним енергетичним балансом. У жирової тканини липогенеза перевищує ліполіз. Це відповідає так зв. динамічним фаз і появі або наростання ступеня ожиріння. Позитивний енергетичний баланс обумовлений підвищеним споживанням поживних речовин, в порівнянні з витратою енергії.
Клінічна картина. Ожиріння є результатом взаємодії різних факторів. При домінуванні спадкових факторів нерідко ожиріння буває гіперпластичного типу (із збільшеною кількістю жирових клітин) і виявляється з раннього віку. Найчастішою причиною ожиріння є підвищений апетит, який залежить від способу життя, харчування, нервово-психічної напруги та ін Крім того, ожиріння може наступити при ураженні гіпоталамічних центрів, при інсуліноми, гіпотіреоідізме, гіпогонадизмі. Ендокринні залози при ожирінні також можуть змінити свою функціональну здатність: порушується секреція інсуліну, глюкокортикоїдів, соматотропного гормону.
Для правильного лікування ожиріння необхідно з'ясувати причини захворювання, як і досліджувати вуглеводний, жировий обмін і серцево-судинну систему.
Ожиріння легше лікувати на початкових стадіях його прояви. Профілактику ожиріння необхідно проводити ще з раннього віку, маючи на увазі невозможностьобратного розвитку гіперплазії жирових клітин. Основна міра - обмеження кількості поглиненої їжі приблизно на 500-1000 калорії на день при збереженні або збільшенні, як фізичної активності, так і кількості прийомів їжі в день. Темп схуднення має бути близько 2-4 кг на місяць. Застосування медикаментів обмежено, так як немає ліків, що володіють специфічною липолитический активністю. Застосовують пригнічують апетит кошти.

ЦУКРОВА ХВОРОБА
Етіологія і патогенез. Цукрова хвороба - часте хронічне захворювання. Близько 1-1,5% населення хворіє на цукровий діабет з різним ступенем вираженості. З віком захворювання частішає і досягає максимуму на 5-м і 6-м десятилітті життя. Рання постановка діагнозу і правильне дієтичне та медикаментозне лікування можуть значно продовжити життя хворих, захистити їх від частих і важких ускладнень і знизити завдану діабет втрату працездатності.
Основною причиною підвищення рівня цукру крові при діабеті є знижене кількість ефективного інсуліну, що може бути обумовлено блокуванням або інактивацією дії інсуліну, зниженням кліренсу його з підшлункової залози в кров або його зниженою продукцією. Зменшується засвоєння цукру крові клітинами м'язів, жирової тканини і печінки. При розгорнутій клінічній картині спостерігаються значна втрата глюкози, що виводиться із сечею, і осмотичний діурез в результаті різко збільшених кількостей цукру в крові. Підвищений прийом їжі не в змозі компенсувати потреби організму у калоріях, що стає причиною розщеплення власних жирів і білків з метою підвищення неоглюкогенезу. Це призводить до негативного азотного балансу і мобілізує ексцессівние кількості жирів з периферії. Печінка не в змозі переробити що надходять у неї жири. Настає гіперліпопротеїнемія. У результаті значного збільшення ліпідного катаболізму переобтяжена печінка продукує підвищені кількості кетонових кислот. Периферичні тканини не в змозі утилізувати всю кількість кетокислот. Настає ацидоз і за відсутності адекватного лікування - смертельний результат.
Клінічна картина. Діабет протікає в різних формах. При так званому латентному діабеті, або при діабеті, концентрація інсуліну в крові підвищена, ніж компенсується знижений ефект його в тканинах. При діабеті у зрілому віці при ожирінні кількість інсуліну в крові нормальний, при цьому прийом глюкози призводить до сповільненій секреції інсуліну, яка триває довше, ніж у здорових осіб. При діабеті зайшов у молодих осіб спостерігається гіпоінсулемія, з огляду на те, що внаслідок виснаження Р-клітин підшлункової залози після прийому глюкози рівень інсуліну в сироватці крові не підвищується. Початок цукрового діабету може виражатися різними симптомами: наявністю глюкозурії при рутинному дослідженні сечі, гострим кетоацидоз в ході гострого інфекційного захворювання, проявом деяких класичних симптомів (спрага, поліурія, підвищений апетит, ноктурія, швидка стомлюваність, втрата ваги, pruritus vulvae, розвиток міопатії, парестезії або болю в кінцівках, імпотентність) або ускладненнями (захворювання периферичних судин, інфекції шкіри, легенів або сечових шляхів).
Особливу увагу слід приділяти початковому або розвиненому кетоацидозу, що виявляється затьмаренням свідомості, перед комою або комою, диханням Кусмауля, сухістю шкіри, почастішанням пульсу, зниженим артеріальним тиском, нижчим внутрішньоочним тиском, запахом ацетону з рота.
Для постановки діагнозу діабету та його ускладнень необхідно проводити ряд лабораторних та інструментальних досліджень.
Лікування. Його проводять для корекції порушень метаболізму, використовуючи для цього інсулін, дотримуючись гігіенодіетіческій режим і беручи пероральні протидіабетичні кошти. Необхідно підтримувати оптимальну вагу хворих та уникати розвитку ускладнень.