16:25
Хна
Хна - Zawsonia inermis L.
Назва українська - хна. 
 
Вічнозелений чагарник, заввишки до 6 метрів, Поширений в тропічних районах Азії, Північної та Східної Африки, Америки, Австралії, Мадагаскарі, Шрі-Ланці. Заготовляються листя і молоді пагони довжиною 20-25 см, сушаться, подрібнюються до порошку. 
 
Діючі речовини. У листі міститься речовина лавсонії, що додає хну фарбувальні властивості. Колір від червоно-жовтого до жовто-коричневого отримують шляхом додавання до хну лужного вапняного молока. Листя містять також дубильні речовини, органічні кислоти 
 
Застосування в косметиці. Хна, одна з рослин, яке з найдавніших часів використовується для фарбування волосся голови і обличчя (борода, вуса, вії), а також шкіри і нігтів. Для фарбування беруть порошкоподібних хну, додають перекис водню з метою отримання пасти. Паста накладається на волосся. Залежно від часу знаходження пасти в зіткненні з волоссям, волосся забарвлюються від рудого до каштанового. Якщо хну змішати з темно-синім барвником індиго (отримують з рослини індиго), то волосся забарвлюються від коричневого до чорного.
 
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 1577 | Додав: krasota | Теги: Хна | Рейтинг: 5.0/1