16:35
Хрін звичайний
Хрін звичайний - Armoracia rusticana.
 
Багаторічна трав'яниста рослина висотою 40-90 см з довгими білуватими або світло-жовтуватими циліндричними товстими країнами, досягають довжини 30 - 80 см. У природі поширений повсюдно, вирощується заради корисних властивостей коренів. Збір здійснюється двох-трирічних рослин пізньої осені. До просушування не придатний, зберігають у піску у підвалах, вживається у свіжому вигляді в міру потреби. 
 
Діючі речовини. У коренях хрону є тіоглікозід, при гідролізі якого виділяється ефірно- 
гірчичне масло. Головною дійовою початком даного масла є ізосероціанат - сірковмісні речовину з терпким смаком і гострим запахом, з бактерицидними властивостями. Корені хрону містять також антибіотик лізоцим, цукру, вітаміни (кислота аскорбінова, РР, Р), каротин, азотисті сполуки, мінеральні солі (кальцій, калій, фосфор), смоли, сліди алкалоїдів. 

 
Застосування в косметиці. На жирну шкіру обличчя і шкіру, покриту плямами, сік з кашки кореня хрону з тертим яблуком у співвідношенні 1:1 надає очищаючу, дезінфікуючий і відновлюючу дію. Для видалення веснянок і пігментних плям застосовують сік з коріння хрону. При гнійничкових захворюваннях шкіри кашку коренів хрону змішують з 20% спиртовою настойкою бруньок тополі чорного в співвідношенні 1:2 і наносять на шкіру на 7-10 хв. У всіх випадках перевіряють чутливість шкіри до хріну. При підвищеній чутливості, показником якої є поява вираженого свербежу, значного почервоніння та пухирів до кінця процедури. У таких випадках маску наносять на 2-3 хв. Корисною є ванна з додаванням кашки свіжого хрону. 
 
Застосування в фітотерапевтичний практиці. Хрін застосовують зовнішньо у вигляді аплікацій при поліартритах ревматичного походження, запаленнях м'язів, периферичних нервів. Всередину (у вигляді водних розведень соку) призначають при атонії кишечника (схильність до замків), дискінезіях жовчних шляхів по гіпокінетичним типом, гіпоацидний гастритах, при простудних захворюваннях. Корінь хрону протипоказаний при гострих і хронічних запальних захворюваннях в системі травлення, захворюваннях нирок. Корінь хрону знайшов широке застосування в кулінарії в якості приправи до різних, особливо м'ясних страв.
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 3096 | Додав: krasota | Теги: Хрен обыкновенный, Хрін звичайний | Рейтинг: 4.0/4