16:25
Лаванда вузьколиста – Lavandula angustifolibmill.
Назва українське - лаванда вузьколиста. Назва рос. - Лаванда узколистная.
Назви народні - лаванда колоскова.
Вічнозелений напівчагарник висотою до 60 см. Походить з Середземноморського регіону, де зараз росте в дикому вигляді. Вирощується в усіх країнах півдня Європи, Азії, США, у СНД - Криму, на Кавказі та Молдові. Виготовляють квіти і надземна частина квітучої рослини під час сухої погоди, коли в рослині Максимальна кількість ароматичних речовин.

Діючі речовини. У свіжих суцвіття рослин міститься до 1,5% летючого масла, де 50% з'єднань ліналоол, в листі - кількість олії до 0,3%. Мається на лаванди також цитраль, борна, аміловий спирт, дубильні речовини.

Дія: протизапальну, заспокійливу, спазмолітичну, протимікробну.

Застосування в косметичному догляді. Лаванда з давніх часів знаходить застосування в косметиці з-за свого приємного запаху. Летюча масло лаванди широко використовується для виробництва олії, лосьйонів, кремів, одеколонів, духів. Рослина або олія використовується для ванн. Така ванна надає заспокійливу дію.

Застосування в фітотерапевтичні практиці. Самостійно або в комбінації з іншими рослинами використовується для лікування неврастенії, вегето-судинної дістаніі, запальних захворювань, органів дихання, нирок, наднирників, ангінах, клімакс, місцево - радикулітах, остеохондрозі, трофічних виразках.
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 1529 | Додав: krasota | Теги: Лаванда узколистная, Лаванда вузьколиста | Рейтинг: 0.0/0