13:08
ЛЕН ЗВИЧАЙНИЙ — Linum usitatissimum L.
Сімейство льновиє — Linaceae
Однорічна культурна трав'яниста рослина висотою 30—100 см з прямостоячим, голим, у верхній частині розгалуженим стеблом. Листя ланцетове, загострене, з 3 жилками, розташовані по черзі, голі. Квітки зібрані у верхівкові мітелки блакитного кольору. Плід — сферична коробочка з дрібними (3,5—5 мм) сплюснуто - яйцевидним насінням.
Квітне на початку літа.
Поширений як сільськогосподарська культура в Білорусії, на Україні, в Поволжье, Середній Азії і на Північному Кавказі.
У лікувальній і косметичній меті використовують насіння.
Хімічний склад: жирні масла (40 %), до складу яких входять гліцеріди лінольовой, ліноленової, ізоліноленовдй і олеїновою кислот, каротин, аскорбінова кислота, білки, слиз, ферменти, стеріни, цукор, органічні кислоти, ретинолу ацетат.
Дія: протизапальне, відхаркувальне обволікаюче мягчительноє, епітелізірующєє, зменшує рівень холестерину і ліпідів в
крові.
У дерматології насіння льону застосовує в основному зовнішньо як епітелізірующий препарат і в косметиці для масок.
Спосіб вживання: у вигляді відвару (2 столових ложки насіння залити 200 мл води або молока, проварити 10—15 мін) використовувати для масок, при опіках, тріщинах шкіри, піодермітах.

Категорія: Лікарські рослини використовувані в дерматології | Переглядів: 936 | Додав: krasota | Теги: Лен звичайний, лен обычный | Рейтинг: 0.0/0