17:50
Міpт звичайний - Myrtus communis.
Назва українське - міpт звичайний. Назва рос. - Мирт обычный.
Вічнозелений чагарник, висотою до 3 м, росте в країнах з теплим кліматом (Іспанія, Франція, Італія, північне узбережжя Африки, в СНД - Крим, узбережжя Каспійського моря), культивується в багатьох країнах. Заготовлюється лист.

Діючі речовини. У листі міститься летюча олія, дубильні речовини, органічні кислоти.
Має виражену протимікробну, протизапальну дію.

Застосування в косметичному догляді. Ефірне масло мирта використовують для ароматизації зубних паст, кремів для масажу, рідин для рота, засобів після гоління. Настій з листя мирта додають у ванну, яка надає освіжаючий, протимікробні і дезодоруючу дію.

Застосування в фітотерапевтичні практиці. Настоянка з листя мирта (подрібнене листя заливають 40% розчином спирту етилового у співвідношенні 1:5, настоюють 10 днів, фільтрують) використовується у вигляді інгаляції для лікування хронічних запальних захворювань органів дихання.

Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 859 | Додав: krasota | Теги: міpт звичайний, мирт обычный | Рейтинг: 0.0/0