12:28
Огірок посівної - Cucumis satiims L.
Назва українське - oгipoк посівний. 
Однолітня, трав'яниста, овочева рослина з лежачим стеблом довжиною до 2 м, яка отримала популярність в косметиці виключно завдяки сприятливому впливу на шкіру. Культивується у всіх країнах з помірним і навіть спекотним кліматом. 
Діючі речовини. Плід огірка містить невелику кількість азотистих і без азотистих речовин, хлорофіл, органічні кислоти, вітаміни (С, групи Е), каротин, калій (до 150 мг/100 соку). Сік огірка посівного поза сумнівом містить і інші біологічно активні речовини, які проявляють таке природне вплив на шкіру. 
Дія: м'яке проносне, стимулює виділення шлункового соку, перистальтику кишечнику. 
Застосування в косметиці. Сік свіжого огірка очищає шкіру, проявляє терпке, відбілюючий, тонізуючий і розгладжуючі дію на будь-яку шкіру, придатний навіть для делікатної шкіри, що не переносить жорстку воду, мило, шампуні. Крім свіжого соку в домашніх умовах можна приготувати огіркову рідина. Для цього необхідно огірок натерти на тертці з нержавіючої сталі, розмішати рівною кількістю розведеного спирту, витримати тиждень в скляному посуді із щільно закритою кришкою, потім необхідно процідити, вичавити м'якоть, додати рівну кількість дистильованої води і 2 столові ложки гліцерину. Сік свіжого огірка можна додавати до інших масок. 
Застосування в фітотерапевтичні практиці. 
Крім харчової цінності огірок використовується вранці натще як легке проносне, сприяє виведенню токсичних речовин, виявляє слабкий сечогінний ефект, через великий у ньому кількості солей калію.
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 978 | Додав: krasota | Теги: Огірок посівної | Рейтинг: 0.0/0