16:16
Персик звичайний
Персик звичайний - Pérsica vulgaris mill
Назва українська - персик звичайний. 
Субтропічна, скидають листя дерево, що досягає висоти 6-8 м. Батьківщина персика - Східна Азія (Китай, В'єтнам та ін.) В даний час культивується в країнах з субтропічним і помірним кліматом, на території СНД - у Середній Азії, Кавказі, Україні, Молдові, має смачні плоди з кісточкою та насінням. В останньому міститься масло. 
Діючі речовини. У плодах виявлено цукру, органічні кислоти (лимонна, яблучна, винна, хінна), ефірна олія, вітаміни (С, групи В, каротин), калій, залізо. 
Насіння містить до 60% жирного масла, ефірна олія, глікозид аліпдалін (носій мигдального запаху). 
Надає загальнозміцнюючу, сечогінну, протиаритмічних (з-за великого вмісту калію в м'якоті) дії, підвищує опірність організму до зовнішніх несприятливих факторів (виводить радіонукліди з організму). 
Застосування в косметиці. Персикове масло відноситься до чудовій сировини для отримання кремів, мила, лосьйонів, рідин для шкіри і волосся, молочка. Персикове, мигдальне та авакадовое масло спільно з фруктовими соками та вітамінними препаратами використовуються для виробництва прекрасних косметичних засобів, які проявляють тонізуючу, відновлюючу дію, покращує фізіологічні функції шкіри, що сприяють розгладженню зморшок, надають шкірі бархатистість, свіжість. 
Застосування в фітотерапевтичний практиці. 
Плоди призначають для поліпшення функції травного тракту, при анеміях (наявність значної кількості заліза), гіповітамінозах, при простудних захворюваннях.

Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 1838 | Додав: krasota | Теги: Персик звичайний, Персик обыкновенный, Pérsica vulgaris mill | Рейтинг: 2.0/1