17:32
Помідор їстівний
Помідор їстівний - Lycopersicum.
Назва українська - Помідор їстівний 
Однолітня трав'яниста рослина висотою до 1,5 м. Вирощується у всіх країнах у відкритих і закритих грунтах через смачного плоду різної величини - форми, червоного, жовтого та помаранчевого кольору, використовують у харчових, медичних, косметичних цілях. Листя і стебло є отруйними. 
Діючі речовини. Плоди помідора містять вітаміни (кислоту аскорбінову, групу В, Р, А, К), каротин, органічні кислоти, солі калію, кальцію, фосфору, заліза, каротиноїди, цукор (до 7%). 
Дія загальнозміцнюючий, сприяє виведенню з організму радіонуклідів, покращує функцію печінки та кишечника. 
Застосування в косметиці. Сік свіжих помідорів є прекрасним косметичним засобом, тому що покращує фізіологічні функції шкіри, очищає її від забруднень, ефективний при млявою шкірі обличчя, особливо з вуграми, не подразнює шкіру. З помідорів можна приготувати маску. Для цього помідори розрізають на шматки, розминають, додають кілька крапель соку лимона і соку моркви, а також кілька крапель олії меліси лікарської. Особа миється, на нього накладається тонкий шар зволожуючого крему. Після цього наноситься вата або тканина змочена приготованим складом. Через 15-20 хвилин все знімається, а обличчя протирається тільки соком помідорів. Сік помідорів додають у різні креми, лосьйони. 
Застосування в фітотерапевтичний практиці. Застосовують хворі на гастрит, зі зниженою кислотністю шлункового соку, атонією кишечника.
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 1997 | Додав: krasota | Теги: Помідор їстівний, Lycopersicum, Помидор съедобный | Рейтинг: 3.5/2