14:08
Шавлія лікарська
Шавлія лікарська - Salvia officinalis L.
 
Назва українська - шавлія лікарська. Назви народні - шевлія, шоловія. 
 
Багаторічний чагарник висотою до 70 см, росте і культивується в Європі, Північній Америці, деяких країнах Азії, середземноморського регіону. Для медичних і косметичних цілей використовують ціла рослина або його листя. Збір слід проводити перед цвітінням, під час сухої погоди (краще в середині дня), сушать у тіні або сушарці при температурі до 4 ° С. 
 
Діючі речовини. Листя містять дубильні й смолисті речовини, флавоноїди, алкалоїди, вітаміни (Р, РР), гіркоти, органічні кислоти (урсоловая, олеановая, хлорогенова та ін), фітонциди. Особливу цінність представляє з освіжаючим запахом шавлієва летюча олія, що складається з туйона, цінеола і камфори. 
 
Має протизапальну, протимікробну, спазмолітичну, в'яжучу, протибольову, відхаркувальну, сечогінну, естрогенні, фітонцидна, регулює функцію травної системи. 
 
Застосування в косметиці. Шавлієва масло часто додають в мило, лосьйони для обличчя, шампуні та добавки для ванн, рідина для полоскання рота, зубні настя, дезодоранти. У домашніх умовах можна приготувати настій з свіжих або сушених листя шавлії: 100 г заливають 1000 мл окропу, доводять до кипіння, наполягають 1 годину. Такий настій додають у ванну і отримують як освіжаючий, так і в'яжучу, протимікробну дію. Настоєм сполоснув волосся - у вас зменшилася лупа, волосся випадає менше (вплив рослинних екстрагенов). 
 
Застосування в фітотерапевтичний практиці. Настій листя шавлії всередину застосовують при запальних захворюваннях органів дихання, порожнини рота, гастритах і виразковій хворобі шлунка і 12-ти перегній кишки зі зниженою кислотністю, запаленні сечового міхура. Зовнішньо у вигляді примочок, інгаляції при дерматитах, гнійничкових ураженнях шкіри, мікробної екземі, для полоскання при заїду, для спринцювань при вульвітах.
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 3147 | Додав: krasota | Теги: Шалфей лекарственный, Шавлія лікарська | Рейтинг: 2.5/2