14:56
Смородина чорна
Смородина чорна - Ribes nigrum L.
 
Назва українська - смородина чорна. Народні назви - палушор, смородок, смородюх. 
 
Гіллястий, відомий всім чагарник заввишки до 150 см, що росте в Європі, Азії, Америці. Широко культивується, але зустрічається і в дикому вигляді. Для медичних і косметичних цілей використовують плоди, листя, бруньки. Заготовлюють плоди (ягоди) під час повної стиглості, листя - влітку (червень-липень), нирки - взимку або ранньою весною. 
 
Діючі речовини. Ягоди чорної смородини - комора вітамінів та інших біологічно активних речовин. Так за кількістю кислоти аскорбінової - ягода рослини займає четверте місце після волоських горіхів, шипшини та актинідії. Крім вітаміну С містяться інші вітаміни: рибофлавін, тіамін, нікотинова і фолієва кислоти, токоферол, кумарини, а також цукру, органічні кислоти, пектини, азотисті і дубильні речовини, жирна олія, мінеральні солі. У листі є дубильні речовини, ефірну олію, флавоноїди, органічні кислоти, вітаміни та інші сполуки. 
 
Дія: загальнозміцнюючу, джерело вітамінів, в'яжучу, регулює обмін речовин в організмі, протизапальну, потогінну, стимулює діяльність травної системи, виводить радіонукліди з організму. 
 
Застосування в косметиці. Сік свіжих стиглих плодів смородини змішують з рослинним маслом (соняшникова, оливкова і ін) у співвідношенні 1:1, додають борошна для отримання кашеподобной консистенції і накладають на шкіру обличчя в теплому вигляді на 10 хв. 
 
Хороший освіжаючий і лікувальний ефекти надає ванна з настоєм листя смородини, особливо при сверблячих дерматозах, запальних процесах шкіри. 
 
Застосування в фітотерапевтичний практиці. Ягоди і настій листя призначають при подагрі, ревматизмі, гастритах зі зниженою кислотністю, ангінах, запаленні сечового міхура, анеміях, простудних і інфекційних захворюваннях.
 
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 2152 | Додав: krasota | Теги: Ribes nigrum L., Смородина черная, Смородина чорна | Рейтинг: 5.0/1