01:04
Волошка синя - Centaurea cyanus

Назва українська - Волошка синя.

Назва рос. Василек синий.

Назви народні - блавати, волошіха, волошки, синичник, сінюшнік, колір волошковий.
Трав'яниста бур'янисті рослина заввишки до 60 см, які ростуть у Європі, Азії, Америці, у посівах жита та інших злакових (іноді культивується як декоративна рослина). Для медичних і косметичних цілей заготовляють квітки рослини під час максимального цвітіння в ясну суху погоду в другій половині дня. 

Діючі речовини. У квітках волошки синього містяться глікозиди цинарин, цикорії, цітаурін, синього кольору барвник ціанін (додає рослині характерний колір), флавоноїди, антоциани, рутин, дубильні і смолисті речовини, органічні кислоти, мінеральні солі.
Надає сечогінний, жовчогінну, протимікробну, терпке, протизапальну, спазмолітичну, потогінну дію.

Застосування в косметичному догляді. Настій квіток волошки синьої (1 столову ложку заливають 200 мл окропу, доводять до кипіння, настоюють 30 хв) застосовують у вигляді компресів при підвищеній жирності особи, гнійних захворюваннях шкіри обличчя і повік, вульгарних вуграх. Компреси накладають на 15 хв 4-6 разів на день. Курс лікування 2 тижні. Зазначений настій втирають в шкіру голови при посиленому випаданні волосся при себореї.

Застосування в фітотерапевтичні практиці. Настій квіток волошки синього самостійно або в комплексі з іншими рослинами призначають внутрішньо як сечогінний і жовчогінний засіб, при запальних захворюваннях сечовивідних шляхів, а зовнішньо при мікробної екземі, піодермітах, при гастритах зі зниженою кислотністю.
Категорія: Короткий каталог лікарських рослин | Переглядів: 1287 | Додав: krasota | Теги: Васильок синій | Рейтинг: 5.0/1