15:18 Шоколадне дерево |
Шоколадне дерево - Theobroma cacao L.
Назва українська - шоколадне дерево.
Вічнозелене дерево висотою до 8 м, що виростає в тропічних району Південної Америки, Африки, Азії. Для медичних і косметичних цілей використовують зерна, з яких гарячим способом вичавлюють жир, що отримав назву масло-какао.
Знежирені насіння висушуються, подрібнюються в порошок і отримують какао,
Діючі речовини. Насіння плодів какао містять до 50% жирів, до 13% білкових речовин, до 10% крохмалю, до 5% клітковини, алкалоїди; теобромін (до 1%), кофеїн (до 0,1%), солі калію, фосфору, дубильні речовини , органічні кислоти.
Надає загальнозміцнюючу, тонізуючу, діуретичну дію.
Застосування в косметиці. Масло-какао одна з кращих основ для приготування кремів, так як є нейтральним жиром, довго не розкладається, не подразнює шкіру, не змінює властивості інших речовин. Тому губна помада, тіні для повік, креми з масло-какао кращої якості.
Застосування в фітотерапевтичний практиці - У фармацевтичній промисловості масло-какао найкраща основа для приготування таких лікарських форм як свічки, кульки. Какао як напій отримав визнання не тільки завдяки своїм смаковим якостям, а й властивостям підвищувати фізичну і розумову працездатність, зменшувати стомлення.
|
|